Tezsiz Yüksek Lisans Programları SSS

• Programa kabul için temel bilgisayar bilimi bilgisi gerekmektedir. Özellikle, öğrencilerin temel matematik bilgisine (matematik, doğrusal cebir, diferansiyel denklemler, sayısal yöntemler, ayrık yapılar, sembolik mantık, olasılık, istatistik, biçimsel diller ve dinamik sistemler gibi konulardan üç ders), bilgisayar bilgisine sahip olmalarını istiyoruz. sistemler ve bilgisayar tabanlı sistemler (dijital tasarım, bilgisayar mimarisi, bilgisayar organizasyonu, paralel ve dağıtık sistemler, işletim sistemleri, gömülü sistemler, veritabanı yönetim sistemleri ve bilgisayar ağları gibi konulardan üç ders) ve yazılım geliştirmeye odaklanan üç ders programlamaya giriş, veri yapıları, nesne yönelimli programlama, programlama dilleri ve algoritmalar.
  • Hazırlık programında yalnızca CENG 791 Bilgisayar Mühendisleri için Teknik İletişim I (Güz dönemleri) ve CENG 792 Bilgisayar Mühendisleri için Teknik İletişim II (Bahar dönemleri) derslerini sunuyoruz. Öğrencilerin, Dahil Değil (NI) statüsünde, yeterlik içermeyen normal program derslerini almalarına izin verilir. Öğrencilerin bu NI derslerinden BB veya daha iyi bir not almaları durumunda, eksiklik programından sonra öğrenciler bu derslerin diplomalarına sayılması için dilekçe verebilirler.
  • Tüm öğrencilerin ders kayıtları ile ilgili olarak ceng üzerinden erişilebilen “metu.ceng.secondprog.ceng”, “metu.ceng.secondprog.se” ve “metu.ceng.secondprog.general” haber gruplarında yer alan talimatları takip etmeleri gerekmektedir. haber sunucusu veya http://cow.ceng.metu.edu.tr Bunlara erişmek için CENG departmanı hesabına ihtiyacınız olacak. Bölüm hesabınız, ODTÜ Bilgi İşlem Merkezi tarafından sağlanan hesaptan farklıdır. Hesabınız ilk dönem başında e-posta adresinize gönderilecektir.
  • Bazen bazı popüler derslerde kapasite sıkıntısı yaşıyoruz. Bu durumda, son sınıf öğrencileri birinci sınıf öğrencilerine göre daha yüksek önceliğe sahip olacaktır.
  • CENG (CENG'deki tezsiz yüksek lisans programı) öğrencileri en fazla iki, bazen üç SE (yazılım mühendisliğinde tezsiz yüksek lisans programı) dersi (“SE560 Yazılım Geliştirme Stüdyosu” hariç) alabilirler. CENG programı kapsamında SE kodlu olarak verilen dersler aynı zamanda CENG dersi olarak da kabul edilmektedir.
  • Öğrenciler sadece tezsiz program derslerini alabilirler.
  • Tezsiz derslerin saat 15:00'ten önce başlaması planlanmaz. Genellikle hafta içi saat 16:00'dan sonra (çoğunlukla 16:40 veya 18:00'da) veya cumartesi günleri herhangi bir saatte başlarlar.
  • Bir yarıyılda aynı CENG dersinin iki bölümünün açılması durumunda normalde ilk bölüm tezli programa, ikinci bölüm ise tezsiz programa aittir.
  • Öğrencilerimizin her yarıyılda 2 veya 3 ders almaları beklenmektedir (istisnalar, önkoşullu yarıyıllar veya programdaki son yarıyıllar olabilir).
  • Diğer bölümlerin tezsiz programlarından ders ancak bölümün onayı ile alınabilir.
  • SE öğrencileri için; SE560 Yazılım Geliştirme Stüdyosu dersi SE550 aldıktan sonra, SE öğrencilerinin son iki veya üç döneminde, ancak normalde Dönem Projesi öncesinde alınmalıdır.
  • SE öğrencilerine ilk teklif edildiğinde SE550 dersini almalarını ve ilk önce sınırlı seçmeli dersleri tamamlamalarını kesinlikle tavsiye ediyoruz.
  • CENG geçmişi olmayan öğrencilerimizin normalde iki yılda bir sunulan CENG525'i ilk teklif edildiğinde almaları beklenmektedir. Başkaları da bu dersi alabilir ama biz bunu önermiyoruz.

CENG programı için yılda en az bir kez sistem ve teori alanından dersler vermeye çalışıyoruz.

SE programı için genellikle güz dönemlerinde sunduğumuz,

• SE550: Software Engineering
  • iki sınırlı seçmeli

ve bahar dönemlerinde genellikle şunları sunuyoruz:

• SE560: Software Development Studio
  • iki sınırlı seçmeli