KOVAN Araştırma Laboratuvarı

KOVAN Araştırma Laboratuvarı, Türkiye'nin önde gelen teknik üniversitesi olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) Modelleme ve Simülasyon Merkezi'nde (MODSIMMER) yer alan, son teknoloji ürünü otonom robotik araştırmaları merkezidir. Üç öğretim üyesinin liderliğinde ve 20'ye yakın yüksek lisans öğrencisinin desteğiyle yürütülen KOVAN, sürü robotiği ve bilişsel robotik alanındaki uzmanlığıyla tanınıyor. Sürü robotiğinde KOVAN, kuşların yön bulma davranışlarından ilham alarak küçük robotların hedefe yönelik sürü oluşturma modellemesiyle adından söz ettiriyor.

Bilişsel robotik araştırmalarında KOVAN, maliyete dayalı robotik kontrol, araç kullanımı, konseptler ve planlama konularında adından söz ettiriyor. Bu amaçla ODTÜ-KOVAN, RobotCub projesi tarafından iCub insansı robot platformu ile ödüllendirildi ve insansı robotlarda araç olanaklarının edinilmesi ve dil kavramlarının temellendirilmesi çalışmaları için ulusal fon aldı.